Covid-19: Het belang van perspectief
“Ouderen worden het hardst getroffen door de ziekte. Jongeren worden het hardst getroffen door de maatregelen. Er is een absolute tegenstelling van belangen en dat is onder elk nieuwsartikel weer te zien. Iedereen roept alleen maar vanuit zijn eigen belangen en wijst naar de anderen.”
Commentaar op Nu.nl
Inleiding
SARS-CoV-2 is een sluipmoordenaar. Het kent geen grenzen en maakt geen onderscheid. Het kent geen gevoel en denkt niet na. Mensen, de dragers van dit virus, doen dit wel.
Al onze gevoelens en gedachten moeten we zeer serieus nemen. De twijfels, de vooruitgang, de strubelingen en de successen. Dit alles te gieten in een modus die we voor lange tijd kunnen volhouden is wat momenteel ontbreekt.
We zullen toch in zo’n modus moeten komen. Anders zal gebrek aan perspectief ons nog fataal worden in de Coronacrisis.
De rondedans van de cijfers
Het vieren van successen. Het is niet iets wat we gewend zijn in Europa. Het is al snel overdreven en te Amerikaans. Toch is dit wat we nodig hebben in de tweede Corona golf. Het aantal besmettingen stijgt al sinds september. De waarheid is dat de Europese landen gedurende de tweede golf de controle over Covid-19 kwijt zijn geraakt.
De maatregelen in Nederland worden hierdoor steeds strenger. In andere landen met een strenge lockdown, zoals Spanje en België, zijn de cijfers ook niet bijzonder rooskleurig. We kijken elke dag naar de nieuwe cijfers of dit de uitslagen van de Toto zijn. Cijfers die toch niet heel precies zijn, maar een samenraapsel van diverse dagen en verlate meldingen…
Wat mensen zoeken in de dagelijkse rondedans over de cijfers? Ze zijn op zoek naar perspectief. Licht aan het einde van de tunnel. Politici, virologen en farmaceuten durven die niet te geven. Dit laat de twijfels onder de bevolking echter alleen maar groeien. Hoeveel golven komen er nog? Hebben de maatregelen überhaupt wel zin? Zijn de maatregelen niet buitenproportioneel?
In de EU sterven er jaarlijks 5,2 miljoen mensen. Tussen maart en juni steeg dit aantal met 168.000. Tel daar een vergelijkbare 2e golf bij, dan sterven dit jaar 5,6 in plaats van 5,2 miljoen mensen op een bevolking van 450 miljoen. Durven we dit af te wegen tegen de sociaal-economische schade?
Schade, zoals
- Minder doorverwijzingen en te late hulp aan niet Covid patiënten.
- Leerachterstanden en schooluitval.
- Gebrek aan sociale interactie en isolement.
- Eenzaamheid, met name onder ouderen en alleenstaanden.
- Faillissementen en ontslagen.
- Verhoogde staatsschuld en economische krimp. Daardoor worden bezuinigingen onvermijdelijk, b.v. op pensioenen en zorg.
Toenemende twijfels
De maatregelen, van half zacht tot zeer repressief, hebben inmiddels in Europa bewezen geen groot en langdurig effect te hebben. Wachten op een goed werkend vaccin en voldoende vaccinatiebereidheid, staat gelijk aan het wachten tot we een ons wegen, zo is de gedachte onder velen.
Is er niemand in de politiek die de afweging aan durft tussen acceptatie en andere negatieve gevolgen? Hier hoor je weinig van, maar daardoor hoor je des te meer commentaren op nieuwssites en social media die een oproep doen om Corona maar te accepteren. Zie bijvoorbeeld het volgende commentaar op Nu.nl:
“Bizar hoe iedereen alleen maar in termen van lockdown kan denken. Massahypnose wordt dit in de psychologie genoemd. Landen als Italië en Spanje hebben een strenge lockdown gehad. Is daar het virus weg? Nee, ze gaan net als ons van de ene golf in de andere. De enige èchte oplossing komt in de vorm van het verboden woord groepsimmuniteit. Zal een direct begin tot herstel van de economie zijn en op het totaal minder doden tot gevolg hebben. Dan worden er desnoods maar veldhospitaals opgezet voor de komende maanden. Of blijft u liever de komende jaren van de ene corona golf naar de andere lockdown gaan?
Vroeg of laat moet ieder land z’n zieken en doden pakken. Het is niet anders. Het virus is er en gaat niet meer weg. Het is geen optie om nog jaren zo door te gaan. Nu lijkt een deel van het volk tevreden met een halve lockdown en straks een hele, maar ik verzeker U: de rest van het volk waar niet naar geluisterd wordt pikt het helemaal niet meer. Alles dat constant buiten hun wil beslist en er doorheen gejast wordt. Ze kunnen er alleen zo weinig aan doen nu. Zodra er weer een beetje kans/lucht komt, grijpen zij hun kans en doen ze niet alleen alles dat de andere helft afzweert en veroordeelt elke dag, maar nog 7 scheppen er bovenop. Allemaal vanwege het beleid nu, waarbij alleen de gemiddelde 60 plusser iets te zeggen heeft en tegengeluiden volledig worden genegeerd.”
En
“Epidemieën zullen altijd blijven bestaan, ook in de jaren die komen gaan. Laat de angst voor een uitbraak onze samenleving niet in een wurggreep houden, maar laten we allen accepteren dat griepgolven of coronagolven onderdeel zijn van onze samenleving.
Het klinkt hard, maar we moeten accepteren dat het virus slachtoffers maakt, net als zoveel andere ziekten. Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat we ongelimiteerd geld blijven pompen in deze crisis en coronapatiënten.
Ik zie het alweer gebeuren dat mensen met andere ernstige ziekten weer in de wachtrij worden geplaatst omdat coronapatienten voorrang krijgen. Van zeer nabij heb ik dit meegemaakt, waarbij 1 naaste is overleden…
Kunnen we wel invloed op de verspreiding uit oefenen? Is het niet wensdenken, en feitelijk aan knoppen draaien die niet verbonden zijn met de werkelijkheid?
Je kan niet leven in een steriele samenleving, die krampachtig aan maatregelen vasthoud. Accepteer eens dat mensen sterven er aan, dat doen we bij andere virussen ook. En het mortaliteit cijfer is net wat hoger als bij de jaarlijkse epidemie.”
Het is heel belangrijk deze twijfels serieus te nemen, al moet er door de regering worden toegegeven deze niet volledig te kunnen wegnemen.
Er ontstaat namelijk onder velen de indruk dat de Coronacrisis daadwerkelijk een zorgcrisis is. De hele samenleving wordt in de greep gehouden, omdat de zorg het niet aan kan. Alle maatregelen maskeren dit probleem en lijken het volk vervolgens verantwoordelijk te maken.
Werkt er überhaupt wel iets?
Gebrek aan perspectief, inefficiënte zorg en onduidelijke maatregelen brengen mensen steeds sterker aan het twijfelen. De overheid draait dus met knoppen die geen enkele vat hebben op het virus. Tot dusver bleek de maakbare samenleving verre van maakbaar.
Het gebrek aan geloof en het niet opvolgen van maatregelen kan hierdoor een versterkt negatief effect hebben. De negatieve trend wordt zo tot een selffulfilling prophecy. Het is daarom des te belangrijker voor de overheid om wel perspectief te bieden, een roadmap op de langere termijn te maken. Het is belangrijk om aan te tonen wat wel werkt en waar we wel vooruitgang hebben geboekt.
Want er wordt wel degelijk vooruitgang geboekt. Talloze onderzoeken zijn gedaan wat wel of niet werkt. Veel is te vinden op de virussen sectie van Science Daily:
Daar kan je achterhalen dat:
- Afstand houden
- Goed ventileren
- Mondkapjes
- Handen wassen
- Vermijden van drukke plekken
wel degelijk een remmend effect heeft. We kunnen echter ook concluderen dat deze niet een langdurige oplossing bieden en we voorlopig met het virus moeten leren leven. De Zweedse epidemioloog Anders Tegnell heeft hierom ook al in maart aangegeven dat het gevecht tegen Covid-19 niet een sprint, maar een marathon is. Juist in een marathon gaat het om duurvermogen en af toe te temporiseren.
We moeten dus voorlopig nog voorzichtig leven en helaas geen grote evenementen bezoeken. Thuis blijven als je ziek bent enzovoorts. Ook social distancing levert een grote bijdrage aan het afremmen van de ziekte.
Het zomaar laten rondrazen van het virus gaat volledig voorbij aan het zorgprobleem. We hebben nu handen tekort in de zorg. De apparatuur en bedden zijn het probleem niet, maar er is eenvoudigweg onvoldoende personeel.
Toch is het aantal IC-bedden al vergroot van 1100 naar 1400. Hier zou meer de nadruk op kunnen worden gelegd, wat we wel al voor elkaar hebben gekregen.
Een realistich perspectief
Hoeveel mensen zijn er al niet gered door uitstekend werk in de ziekenhuizen?
Dit lees je zelden in het nieuws. Er zijn nu genoeg normale mondmaskers. Er zijn genoeg bedden en beademingsapparatuur. De testcapaciteit is opgeschaald van 0 naar 250000 per week en zal eind december gegroeid zijn naar een half miljoen per week.
Eind november komen er 7 snelstraten bij, waarbij de uitslag in een kwartier bekend is. Daarna is een korte testen die een deel kan uitsluiten in een kwartier. De 40 seconden testen zou een gamechanger zijn. Je ouders bezoeken? Even blazen, binnen 40 seconden kan je veilig naar binnen. Een melding op de Corona-app? Even blazen, en je weet of je de komende weken even thuis moet blijven.
Daarnaast wordt er hard gewerkt aan meer dan 198 vaccins, waarbij er al 15 in de laatste fase zitten. We kunnen dit mooi volgen om het volgende dashboard:
Een realistisch perspectief is niettemin een perspectief. We zullen een modus moeten vinden die vrijwel iedereen kan volhouden tot de eerste vaccins arriveren. Of dit nu over een half jaar of over twee jaar is.
Mensen willen hierover duidelijkheid. Er zijn landen die deze duidelijkheid bieden zonder dat de hele bevolking angstig naar een wekelijkse persconferentie hoeven te kijken. Zweden heeft bijvoorbeeld maatregelen in maart afgekondigd en die maatregelen zijn nog steeds min of meer hetzelfde. Ierland kent verschillende fases waar je precies weet dat als de stijging boven de zoveel procent is welke volgende fase met pakket aan maatregelen geldig worden.
Positieve effecten
Alleen een nadruk op cijfers is dus niet wenselijk. Hierdoor gaan mensen een dagdaling van besmettingen al als positief nieuws aangrijpen. Mensen willen niet alleen positieve berichten, maar ook ander type nieuws. Over positieve effecten van het houden aan de maatregelen bijvoorbeeld. Of hoe maatregelingen de verspreiding in toom houdt. Wat de vooruitgang in het testen van vaccins en andere onderzoeken is.
In de komende tijd komt hopelijk meer nadruk op ander type nieuws. Er is bijvoorbeeld nu wel een wekelijks cijferoverzicht van de besmettingen op Nu.nl, maar niet een overzicht van het wetenschappelijk coronanieuws. We hebben nu alleen een landelijk dashboard met daarop de cijfers zoals het reproductiegetal. Ook een overzicht per onderwerp van de feiten en de bijbehorende onderzoeken zijn wenselijk.
Corona heeft ook andere, positieve effecten, opgeleverd. Bijvoorbeeld minder Co2 uitstuit, minder luchtvervuiling, vermindering van files, vergaderen in je jogging broek, minder reistijd, dieren die in de natuur terug keren. Dit zijn indirecte positieve gevolgen van lockdowns en thuiswerken. Willen we hier niet aan vasthouden? Dit is een veel bredere discussie die ook nauwelijks gevoerd wordt.
Een ander punt die je weinig hoort, is het voorkomen van een nieuw virus. China heeft bijvoorbeeld momenteel een tijdelijk verbod op het handelen in wilde dieren ingesteld. Iets wat als oorzaak van het virus is aangewezen. Is er al een VN resolutie van ingediend om dit permanent te maken?
Diabetes en obesistas zijn vervolgens weer zaken die de gevolgen van de ziekte versterken. Wat willen we hier aan doen? Komt er een suikertax? Verkopen de supermarkten minder ongezonde voedingsmiddelen?
Aan de oorzaken en de gevolgen van Corona wordt erg weinig aandacht gegeven vanuit zowel de regering als de media. Ik heb hiervoor in een eerdere blog al aandacht voor proberen te vragen.
De vrijwillige bijdrage
Mensen willen graag een bijdrage leveren aan de bestrijding van Covid. Juist door alleen maar eenzijdig bezig zijn met de cijfers voelen mensen zich machteloos. Mensen willen een betere samenleving. Maar ze moeten de kans krijgen hieraan deel te nemen. Mensen willen best wel wat opgeven, maar willen dit wel langdurig kunnen volhouden.
Met deze zaken kan regering juist haar voordeel meedoen. Juist alleen al het ontwikkelen van de Coronamelder en dat die door iedereen vrijwillig is te installeren geeft al gevoel mee te doen aan het bestrijden van de verspreiding.
De overheid kan nog veel meer doen dan alleen deze app, door de coronacrisis als echte crisis te behandelen. Versneld opleiden van zorgpersoneel, speciale klinieken voor corona, apps voor contactonderzoek, een feitendatabase, duidelijke fases, betere ventilatie gebouwen, snelstraten, maatregelen tegen overgewicht. Er zijn zo veel dingen die we kunnen doen dan te staren naar cijfers.
Het nemen van een echte stap vooruit en die breed uitmeten is wat écht nodig is. Dan zullen velen plots het licht zien.